“Yapay Zekâ Çağında Eğitim Politikalarının Geleceği” Adlı Program Gerçekleştirildi
18 Nisan 2024 | 16:30

Gazi Üniversitesi Eğitim Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (EPAR) tarafından düzenlenen “Yapay Zekâ Çağında Eğitim Politikalarının Geleceği” adlı program geniş bir katılım ile gerçekleştirildi.

Rektörlük Mimar Kemaleddin Salonunda düzenlenen programın moderatörlüğünü Arş. Gör. Ceren Ersoy üstlenirken, programda konuşmacı olarak Eski Milli Eğitim Bakanı Dr. Ziya Selçuk yer aldı.

Programa E. Milli Eğitim Bakanı Dr. Ziya Selçuk’un yanı sıra Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Bayındır, EPAR Müdürü Prof. Dr. Bilal Güneş, akademik ve idari birim yöneticileri, öğretim üyeleri, konuklar ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan programın açılış konuşmasını Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Bayındır yaptı. İnsanlık tarihinin teknolojik gelişmeler sonucu yeniçağların açıldığına tanıklık ettiğini anlatan Prof. Dr. Ramazan Bayındır, “Karasabanın bulunması ile tarım toplumuna geçen insanoğlu, teknolojik gelişmeler sayesinde sanayi toplumu ve bilgi toplumu olarak adlandırılan çağlardan geçmiştir. Bilgisayar uygulamalarının ve internetin yaygınlaşmasıyla bilgi toplumunun sınırlarını aşan insanlık, bilişim toplumu gibi isimlerle anılırken, Covid-19 salgını sonucu teknoloji destekli eğitime sarılmış ve nihayetinde yapay zekâ (AI/YZ) uygulamalarının yaygınlaşmaya başlaması ile son yıllarda yeni bir çağa ayak basmaktadır: Yapay zeka çağı” dedi.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Bayındır, şöyle devam etti: “Yapay zekâ uygulamaları, her öğrenci için öğrenmeyi geliştirmeye, öğretmenleri güçlendirmeye ve öğrenme yönetim sistemlerini zenginleştirmeye yönelik olmalıdır. Bunun ötesinde, başta öğrenciler olmak üzere insanlığı yapay zekâ ile güvenli ve etkili bir şekilde yaşamaya ve çalışmaya hazırlamak küresel düzeyde ortak bir zorluk ve zorunluktur. Gelecekteki öğrenme ve eğitim sistemleri, tüm insanları yapay zekânın verileri nasıl topladığı ve manipüle edebildiğini anlama ve kişisel verilerin güvenliğini ve korunmasını sağlama becerileri de dahil olmak üzere temel yapay zekâ yetkinlikleri ile donatmalıdır.”

Yapay zekâ (YZ/AI) uygulamalarının her alanda hızla gelişiminin, eğitim politikalarının güncellenmesini zorunlu kıldığına değinen Prof. Dr. Bayındır, eğitim alanında politika yapıcılar ve eğitimcilerin, öğrenmenin geleceğinin yapay zekâ ile nasıl etkileşime gireceği konusunda temel soruları gündeme getiren keşfedilmemiş ve sonucu kestirilemeyen yeni bir döneme girdiğine dikkat çekti. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Bayındır, eğitim alanında yapay zekâ teknolojilerinin ivmeli olarak artan kullanımının; insan merkezli eğitim politikası yaklaşımları geliştirdiği sürece ve etik normlara saygı gösterdiği takdirde tüm insanlığa fayda sağlayacağını dile getirdi. 

Yapay zekâ uygulamalarının, her öğrenci için öğrenmeyi geliştirmeye, öğretmenleri güçlendirmeye ve öğrenme yönetim sistemlerini zenginleştirmeye yönelik olması gerektiğine vurgu yapan Prof. Dr. Bayındır, başta öğrenciler olmak üzere insanlığı yapay zekâ ile güvenli ve etkili bir şekilde yaşamaya ve çalışmaya hazırlamanın küresel düzeyde ortak bir zorluk ve zorunluk olduğunu kaydetti. "Gelecekteki öğrenme ve eğitim sistemleri, tüm insanları yapay zekânın verileri nasıl topladığı ve manipüle edebildiğini anlama ve kişisel verilerin güvenliğini ve korunmasını sağlama becerileri de dahil olmak üzere temel yapay zekâ yetkinlikleri ile donatmalıdır" diyen Prof. Dr. Ramazan Bayındır, yapay zekânın doğası gereği tek bir ulusu/üniversiteyi/sektörü aştığını, etkili yapay zekâ destekli eğitim politikalarının geliştirilmesinin kurumlar arası ve uluslararası paydaşlarla istişareyi ve iş birliğini gerektirdiğini söyledi. Prof. Dr. Ramazan Bayındır, şunları ifade etti: "Bir örnek vermek gerekirse UNESCO tarafından 2023 yılının sonunda küresel ölçekte 450’den fazla okul ve üniversitede yaptığı anket sonuçları; ankete katılan Kurum ve üniversitelerin sadece %10’unundan daha azının yapay zekâ kullanımına ilişkin rehberlik düzeyinde politika geliştirdiğini göstermektedir. Bunun yanında öğrenci velilerinin %81’i çocuklarının ödevlerine destek olmak için yapay zekâ kullanımına ilişkin desteğe ihtiyaç duyduğunu ifade ederken, öğrencilerin %71’i de yapay zekâ konusunda yardıma ihtiyaç duyduklarını ifade etmektedir. Bu anket sonuçları bizlerin yapacağı çok şey olduğunu açık bir şekilde göstermektedir."

Yapay zekâ ekonomisinin de artan bir eğilim gösterdiğinin altını çizen Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Bayındır, “2024 yılı içinde dünya genelinde Eğitimde Yapay Zekâ Uygulamaları için 6 milyar dolar harcamanın yapılması beklenmektedir. Dünya’daki bu baş döndürücü gelişmelere ülkemizin ve üniversitemizin kayıtsız kalması söz konusu olamazdı. Son yıllarda yapay zekânın üniversitemizin farklı alanlarına olduğu gibi eğitime entegrasyonuna yönelik yoğun çalışma içerisindeyiz” diye konuştu.

Son yıllarda yapay zekânın Üniversitemizin farklı alanlarında olduğu gibi eğitime entegrasyonuna yönelik yoğun çalışma içerisinde olduklarını anlatan Prof. Dr. Bayındır, uzun yıllar boyunca teknolojik gelişmelerin eğitim dünyamıza önemli katkılarda bulunduğunu vurguladı. Son dönemde ise, Üretken Yapay Zekânın, eğitim alanında büyük bir potansiyel taşıyarak öğretim ve araştırma yöntemlerimizi, öğrenci deneyimlerimizi, çalışmalarımızı ve davranışlarımızı derinden etkilemeye başladığına işaret eden Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Bayındır, Üniversite olarak bu çalışmaları yakından takip ettiklerini ve ülkemizin bu alandaki bilgi birikimine katkı sağlamak için çalışmalara devam ettiklerini belirtti. 

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Bayındır, konuşmasını şöyle tamamladı: “Üniversitemiz Eğitim Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (EPAR) tarafından “Yapay Zekâ Çağında Eğitim Politikalarının Geleceği” isimli bu etkinliğin gerçekleştiriliyor olmasını önemsiyoruz. Etkinliği düzenleyen başta EPAR müdürü Prof. Dr. Bilal Güneş olmak üzere tüm EPAR çalışanlarına ve etkinliğe katkıda bulunan herkese teşekkür ediyorum. Bu etkinliğe bilgi, donanım ve deneyimi ile katkı sağlayacak olan değerli bilim insanı, önceki Milli Eğitim Bakanlarımızdan Prof. Dr. Ziya Selçuk’u misafir etmekten üniversitemiz adına mutluluk duyuyorum.”

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Bayındır’ın konuşması sonrası E. Milli Eğitim Bakanı Dr. Ziya Selçuk, “Yapay Zekâ Çağında Eğitim Politikalarının Geleceği” adlı konferansı verdi.

İnsanın her an yeni bir var oluşta olduğunun altını çizen Dr. Ziya Selçuk, yapay zeka çağının asıl 2030 yılında ortaya çıkacağı bilgisini verdi. İçinde bulunduğumuz dünyada insanların çok fazla dış uyarana maruz kaldığını ifade eden Prof. Dr. Ziya Selçuk, insanların tamamlanmak üzere dünyaya gelmiş varlıklar olduğunu söyledi.

Konuşmasında kendi yaşamından ve çalışmalarından da söz eden E. Milli Eğitim Bakanı Dr. Ziya Selçuk, yapay zekayla ilgili yönettiği AB projelerini anlattı. İnsanın öneminin anlaşılmadığı bir dönemde yaşadığımızın altını çizen Dr. Ziya Selçuk, insan beynin üç katmandan oluştuğunu kaydetti.

Yapay zekanın beynin sadece üst kısmıyla ilgili çalışma yaptığını dile getiren E. Milli Eğitim Bakanı Dr. Ziya Selçuk¸ Big Data'nın çok fazla abartıldığını iddia etti. Eğitim politikalarının dünyada artık hükümetler tarafından belirlenmediğini de vurgulayan E. Milli Eğitim Bakanı Dr. Ziya Selçuk, eğitim politikalarını ekonominin yönettiğini söyledi.

E. Milli Eğitim Bakanı Dr. Ziya Selçuk, şöyle devam etti: “Dünyada şu anda insanlığın geleceği ile ilgili simülasyonlar var. Bu hayatta zorlanmadan bir şey elde edemeyiz. Yapay zeka çağı herkese yeni bir fırsat veriyor. Prensip olarak bir şey güçleniyorsa bir şey zayıflıyordur. Hayatta çok küçük bir profile razı olmayın. Önce kendinize yatırım yapın.”

Sosyal medya kullanımında Türkiye’nin AB’de birinci sırada olduğunun kaydeden E. Milli Eğitim Bakanı Dr. Ziya Selçuk, eğitim politikalarında varmamız gereken yerler belli diye konuştu. Yapay zeka ile ilgili çalışmamız gerektiğine işaret eden E. Milli Eğitim Bakanı Dr. Ziya Selçuk¸ 2030 yılında müthiş bir kırılmanın olacağını belirterek sözlerini tamamladı.

Soru-cevap bölümünün ardından Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Bayındır tarafından Prof. Dr. Ziya Selçuk'a hediye takdim edildi. Program, toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi. 

-1 -1 -1 -1 -1
background image