“Köklerimizin İzinde-40: Gagauz Türkçesinin Bayraktarı: Ay Boba Mihail Çakır” Etkinliği Düzenlendi
25 Nisan 2024 | 16:26

Üniversitemiz Türkçe Öğrenim Araştırma ve Uygulama Merkezi (TÖMER) tarafından “Köklerimizin İzinde-40: Gagauz Türkçesinin Bayraktarı: Ay Boba Mihail Çakır” etkinliği düzenlendi. Çevrim içi olarak düzenlenen programa Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Yücel Gelişli, Niğde Ömer Halis Demir Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hikmet Koraş, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Programın açılış konuşmasını Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Yücel Gelişli yaptı. Katılımcılara selam ve hürmetlerini ileterek sözlerine başlayan Prof. Dr. Yücel Gelişli, programın düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkürlerini iletti. Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Yücel Gelişli, Ay Boba Mihail Çakır’ın gençlerin bilmesi gerektiği bir isim olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Yücel Gelişli, Gagauz Türklerinin de dillerini ve benliklerini korumaya devam ettiğine değindi.

Tarih büyük insanlar çıkardığını söyleyerek bunların bir kısmının bilindiğini bir kısmının da bilinmediğini ifade eden Prof. Dr. Hikmet Koraş, Mihail Çakır’ın da büyük bir insan olduğunu vurguladı. Mihail Çakır’ın çok yönlü bir insan olduğunu belirten Prof. Dr. Koraş, Ay Boba Mihail Çakır’ın bilinçli bir milliyetçi olduğunu belirtti. Mihail Çakır’ın dahi kişiliğine değinen Prof. Dr. Hikmet Koraş, kendisinin Gagavuz Türkleri arasında saygın bir yeri olduğunu anlattı.

Prof. Dr. Hikmet Koraş, Mihail Çakır’ın hayatı ve ailesi hakkında da bilgiler verdi. Prof. Dr. Koraş, Ay Boba Mihail Çakır’ın dilini ve benliğini korumak için verdiği mücadeleden de söz etti. Ay Boba Mihail Çakır’ın yazın hayatı hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Hikmet Koraş, bu yayınlardan yola çıkarak kendisinin iyi bir eğitimci olduğunun söylenebileceğini dile getirdi. Prof. Dr. Hikmet Koraş, Gagauzlarda milli kimliğin rolü üzerinde de durdu.

Program, soru-cevap kısmının ardından sona erdi.

-1 -1 -1
background image